tisdag 22 april 2008

Orimliga lönekrav

Snittlönen för en sjuksköterska i Sverige är 24 500:-/månad + ob (ca 1 500:-/mån). En barnmorska eller en akutsköterska i Stockholms läns landsting tjänar i snitt över 28 000:-/månad.

Är det en dålig lön? Tja, det beror på vad man jämför med? Läkare tjänar mer, men det är väl också rimligt med tanke på den längre utbildningen och det betydligt större ansvaret. Likaså advokater, civilingenjörer och direktörer.

Men om man jämför med lärare, poliser eller socialsekreterare hävdar sig sjuksköterskorna faktiskt rätt väl i lönestatistiken. Dessutom har de näst industriarbetarna haft den bästa löneutvecklingen av alla grupper de senaste 5 åren.

SKL (Sveriges kommuner och landsting) gjorde ett misstag som utan motstånd släppte fram ett rekorddyrt avtal för Kommunal förra året. Det gör att många undersköterskor närmar sig sjuksköterskelönerna vilket naturligtvis pressar upp de senares lönekrav. SKL är därmed delvis själva ansvariga för den uppkomna situationen.

Med detta sagt bör man veta att vårdförbundets krav ligger på 15-16 % på två år (Kommunals landade på drygt 13 % på 3 år), så de tar ju i så det står härliga till. Många av dem som uttalar sig positivt om strejken skulle nog revidera sin åsikt om de kände till detta.

Vårdförbundets lönekrav är helt enkelt inte rimliga och därför kommer SKL heller inte att kunna gå med på dem. Frågan är bara hur länge strejken ska behöva pågå innan man är villig att åter sätta sig vid förhandlingsbordet och då med lite mer sansade förväntningar?

Källor: Aftonbladet Aftonbladet2 Aftonbladet3 Aftonbladet4 Aftonbladet Debatt DN DN2 DN3 DN4 SvD SvD2 SvD3 SvD4

8 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla Eric tror du att lönerna i Stockholm gäller i hela Sverige?
Om du har följt debatten under våren så har du kunnat se hur sjuksköterskor med tre års högskoleutbildning har en ingångslön på ca 18.000kr. Det är väl ändå inte rimligt? Efter fyra år som sjuksköterska hade jag i Stockholms läns landsting 19.500kr, det tycker inte jag är rimligt.

Anonym sa...

Tror du att en strejk skulle pågå om det vore så att sjuksköterskor skulle tjäna 28 oookr? Och du pratar om sunt förnuft...Vi sjuksköterskor är inga penga hungrande monster utan vi är människor, precis som du och vill att våran kometens räknas och kännas viktig. Vet inte vad du jobbar med men jag tror säkerligen inte att är i sjuksköterskornas lönesituation och om du vore det skulle du vara den första i demostrationståget och ropa högst! Solidaritet är något som vi svenska behöver lära oss..

P-lina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

du min vän kan nog inte så mycket om verkligheten för oss ssk. När jag gick ut år 2006 här i Gbg som också är en stor stad var grundlönen 16.800 kr.

1. överfulla vårdavdelningar.

2. underbemannade från topp till tå.

3. ssk fick göra undersköterskegöra.

4. osv.

Tror du ärligt talat att vi sliter häcken av oss först på högskolan och sedan på vårdavdelningen för att få lägre lön än många ute på arbetsmarknaden?
Tror du verkligen att vi trippar omkring med vita små tajta kjolar och serverar saft hela dagen lång. Du får inte glömma att vi då och då även tar fram en spruta och sticker någon annan i armen.

Läs på är du snäll.
vi strejkar inte för att förstöra för andra.
Vi strejkar för att kunna ge en god vård och även kunna överleva utanför sjukhusets 4 väggar.

Anonym sa...

Ja du...vet inte var du fått din sk statisik ifrån, men den stämmer inte.Har jobbat som sjuksköterska på akutmottagning i Sthlm i 15 år + att jag dessutom är specialistsjuksköterska i anestesi.(ett år till i högskolestudier ifall du inte visste det) Har en lön på 23.200.... Dessa siffror skiljer sig inte avsevärt för nån av mina kollegor heller.Så ÄR vår verklighet,tro det eller ej.Jag MÅSTE jobba extra varje månad för att få ihop en ok inkomst.Som narkossköterska på ett stort sjukhus så sliter man verkligen för sin lilla lön.Vissa dagar hinner jag varken äta eller ens gå på toa utan jobbar oavbrutet.Har ett gigantiskt ansvar och ett jättestressigt jobb.Jag räddar faktiskt LIV! Jag är bra på det jag gör och trivs.Ska jag behöva byta yrke för att få en ok inkomst? visst tycker jag att läkarna ska tjäna mer då dom givetvis har en högre utbildning.Men jag vill också ha lön för mina insatser. Det är på tiden nu!
Dessutom är det så att för att bli tex barnmorska så får man plugga 4½ år på högskolan.Läkarprogrammet är på 5½.Inte så stor skillnad va? förutom lönen då...

Så nu vet du...

Ellan sa...

Jag kan förstå att statestiken låter vettig, men vad sägs om en akademiker som jag (=ssk), som tjänat 19000. Jag har haft många jobb i mitt liv, men aldrig varit så trött- å otacksamt bemött. Tar vi rast eller fika anses vi vara lata och ignoranta, när kan det accepteras att det är vår arbetsplats och få vi måste också få umgås och ha trevligt i en dräglig tillvaro. Florence tid är förbi!!!! Om vi inte fanns skulle sjukvården stanna, särskilt med tanke på hur ofta vi sköter läkarens jobb. Har kamrater som tjänar 22 000 efter 15 år, vad är det??

Anonym sa...

Sjuksköterska = akademiker? *rullar skrattande runt på golvet*

Eric sa...

Nu vet jag nog mer om verkligheten än enbart från statistiken eftersom jag är gift med en sjuksköterska med vidareutbildning som har en lön på 29 000:-/mån.

Självfallet vill jag att hon ska ha så hög lön som möjligt, men jag skrev mitt blogginlägg för att försöka ge en balanserad bild av verkligheten.

Faktum är att snittlönen för en sjuksköterska ligger på 24 500:-/mån. Självklart finns det de som har lägre lön, men också de som har högre.

Man kan inte utgå från att alla har lägre lön för att några har det. Man kan inte heller basera en avtalsrörelse på att det finns enstaka arbetsgivare som betalar pinsamt dåliga löner, dessa fall måste lösas individuellt.

Mot bakgrund av Kommunals höga löneavtal (drygt 13% på 3 år) tycker jag personligen att det är rimligt att Vårdförbundet når en liknande nivå så att löneskillnaden mellan sjuksköterskor och undersköterskor bibehålls. Men ett krav på 15-16% på två år, långt över vad alla andra har fått är faktiskt inte realistiskt och det måste Vårdförbundet inse.