onsdag 13 februari 2008

Beltrans dom en rättsskandal

Tito Beltran fälldes av en enig tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt. Men det har gått nio år sedan den påstådda våldtäkten och det finns ingen teknisk bevisning och inga vittnen till själva händelsen. Enbart kvinnans ord som står mot Beltrans.

Maria Lundqvists och Carola Häggqvists vittnesmål bevisar ingenting då de bara uttalar sig om kvinnans reaktion efteråt. Vittnesmål som dessutom delvis motsägs av andra vittnen såsom Robert Wells liksom Carola Häggqvists eget agerande gentemot Tito Beltran senare.

Dessutom är vittnens minnesbilder ofta osäkra så långt efteråt, vilket psykologer kan intyga.

Det är svårt att tro att en person anklagad för exempelvis stöld hade blivit dömd i princip på målsägandes vittnesmål, stödd av två vänner som intygade att denne var upprörd. Men när det gäller sexualmål tycks barriären vara betydligt lägre. Att Beltran är man och dessutom invandrare ökar dessvärre inte hans trovärdighet när en kvinna anklagar honom för det mest skamliga brott man kan tänka.

Är Tito Beltran då oskyldig? Kanske, kanske inte. Det finns bara två personer som vet svaret på den frågan och deras ord står mot varandra. På så lösa grunder får man inte rasera en människas liv och skicka honom i fängelse, därför är domen inget mindre än en rättsskandal.

Aftonbladet DN DN2 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5

Inga kommentarer: